Pääsiäinen on Joulun ohella yksi vuoden odotetuimmista juhlapyhistä, eikä vähiten tarjoamansa erityisen pitkän viikonlopun vuoksi. Pääsiäiseen kuuluu kolme virallista pyhäpäivää; pitkäperjantai, sunnuntaina vietettävä ensimmäinen pääsiäispäivä ja maanantaina vietettävä toinen pääsiäispäivä. Pääsiäinen 2025 vietetään 18.-21.4.2025.
Miten pääsiäisen ajankohta määräytyy?
Pääsiäisen ajankohta on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Pääsiäinen voi näin osua todella isolle aikavälille, pääsiäistä vietetään aikaisintaan maaliskuun 22. päivä ja viimeistään huhtikuun 25. päivä. Esimerkiksi vuonna 2024 pääsiäistä vietettiin kolme viikkoa aikaisemmin kuin pääsiäinen 2025 on kalenterissa. Pääsiäisen ajankohdan perusteella kalenteriin määräytyy myös laskiaisen, helatorstain, helluntain ja palmusunnuntain ajankohdat.
Miksi pääsiäistä vietetään?
Pääsiäistä vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Pitkäperjantai on raamatun mukaan Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivä ja sunnuntaina juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Kristinuskon vanhinta ja kenties tärkeintä juhlaa pidetään myös yleisesti tietynlaisena talvikauden päätöksenä ja pääsiäistä juhlitaankin näyttävästi esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksissa.
Perinteinen pääsiäinen
Pääsiäiseen liittyy monia niin kristillisiä kuin kansanperinteeseenkin pohjautuvia perinteitä. Kristilliseen perinteeseen kuuluvat esimerkiksi hiljainen viikko, suuren paaston päättyminen ja pääsiäisyön messu.
Kansanperinteitä ovat pääsiäiskoristeet, kuten rairuoho, pajunkissat, pääsiäistiput, maalatut ja koristellut kananmunat ja pääsiäispuput. Suosittuja perinteisiä pääsiäisruokia ovat kananmunat, pasha, rahkapiirakka, lammaspaisti ja mämmi. Suomen kuuluisin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto, joka kertoi syövänsä jopa 40 rasiallista mämmiä pääsiäisen aikana. Lasten suosikkiherkkuja pääsiäisenä ovat tietenkin virpomalla ansaitut suklaamunat.
Virpominen
Pääsiäisen perinteisiin kuuluu myös virpominen. Pääsiäisnoidiksi pukeutuneet lapset kiertävät ovelta ovelle pajunkissoista askarreltujen virpomavitsojen kanssa ja toivovat pääsevänsä virpomaan talonväkeä. Virpomalorut, kuten ”virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks vitsa sulle palkka mulle” raikuvat virpomavitsojen ropistessa selkään ja virpomapalkaksi odotetaan suklaamunia tai muita herkkuja. Virpomispäivä vaihtelee Suomen eri osissa palmusunnuntaista pääsiäislauantaihin.
Usein kysyttyjä kysymyksiä pääsiäisestä
Katso kaikki viikkonumerot ja tärkeät päivämäärät sivuiltamme.