Kellojen siirto kesä- ja talviajan välillä tapahtuu maalis- ja lokakuussa. Talviajasta kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäajasta talviaikaan lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kesäaikaan siirtyessä kellojen siirto tapahtuu tunnin eteenpäin, kun taas talviaikaan siirtyessä kelloja siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu vuonna 2024 sunnuntaina 27. lokakuuta viikolla numero 43.
Miksi kellojen siirto tehdään?
Kellojen siirto on suunniteltu optimoimaan valoisan ajan määrää vuorokaudessa. EU-komissio on tosin ehdottanut kellojen siirtämisestä luopumista jo vuonna 2018, mutta lopullista päätöstä asiasta ei ole saatu nuijittua käytäntöön saakka. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kellojen siirrosta piti luopua jo vuonna 2021, mutta tällä hetkellä asian käsittely EU-neuvostossa odottaa edelleen. Kelloja siirretään siis edelleen ja niitä siirretään kaikissa EU-maissa yhtäaikaa, jolloin esimerkiksi lentoliikenteeseen ei aiheudu aikataulusekaannuksia. Suomessa kelloja on siirretty vuodesta 1981 saakka.
Mihin suuntaan kellojen siirto tehdään?
Vanha muistisääntö on, että kelloja siirretään aina kesää kohti. Näin olleen kesäajasta talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään lokakuun viimeisenä suunnuntaina kello 04:00 -> 03:00. Talviajasta kesäaikaan siirryttäessä taas kelloja siirretään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 03:00 -> 04:00. Virallisesti talviaika on normaaliaika.
Onko kellojen siirrosta hyötyä vai haittaa?
Kellojen siirto jakaa mielipiteitä joka vuosi ja vieläpä kahteen kertaan. Kesäaikaan siirryttäessä useammat ihmiset kokevat kevään ja kesän alkavan toden teolla, kun illalla valoisan aika jatkuu kertaheitolla tunnin pidempään. On kuitenkin muistettava, että kelloja siirtämällä valoisan aika ei varsinaisesti lisäänny, vaan se ainoastaan siirtyy – joten vastustustakin löytyy, kun aamulla hämärän aika jatkuu tunnin pidempään.
Kellojen siirto vaikuttaa monella myös unirytmeihin. Etenkin lapsiperheissä voi olla hankaluuksia totutella nukkumaanmeno ja herätysaikoihin ensimmäisellä viikolla kellojen siirron jälkeen. Joissakin keskusteluissa on noussut esille jopa kahden tai kolmen viikon mittaisia ongelmia unirytmien kanssa kellojen siirron yhteydessä.