Uudenvuodenpäivä on vuoden ensimmäinen juhlapäivä, jota vietetään 1. tammikuuta. Uudenvuodenpäivänä juhlitaan vuoden vaihtumista, mutta uudenvuodenpäivä on Suomessa ja monissa muissakin maissa myös kirkollinen pyhäpäivä, joka kristinuskossa on Jeesuksen ympärileikkauksen ja nimenannon päivä.

Uudenvuodenpäivää edeltää uudenvuodenaatto, 31. joulukuuta, jonka perinteisiin kuuluu uudenvuoden tinan valaminen, ilotulitukset vuoden vaihtumisen kunniaksi sekä uudenvuodenlupaukset. Kuntosalit ja muut liikuntapaikat täyttyvätkin yleensä tammikuussa muita kuukausia paremmin innokkaista kuntoilijoista, jotka ovat päättäneet uudenvuodenlupauksena kohottaa kuntoaan tai pudottaa painoaan.

Uudenvuodenpäivä perinteet

Uudenvuodenpäivän viettoon kuuluu muutamia perinteitä. Kun vuosi vaihtuu kello kaksitoista, alkaa ilotulitus. Ilotulitusta ihaillessa nostetaan juhlamaljat ja toivotetaan hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta. Uudenvuodenyönä perinteinen iltapala on nakit ja perunasalaatti.

Suomessa Tasavallan Presidentti pitää perinteisen, televisioidun uudenvuodenpuheen. Tämän puheen varmasti monet muistavat jo vuosien takaa perinteisestä alkufraasista; ”Kansalaiset, Medborgare.” Tasavallan Presidentti käy puheessa läpi edellisen vuoden tapahtumia ja katsoo myös tulevaan vuoteen.

Ilotulitteiden ampuminen on sallittua uudenvuodenaattona kello 18:00 – 02:00.

Uudenvuodenpäivä ja illallinen yhdelle

Illallinen yhdelle

Lähes jokaisena uudenvuodenpäivänä vuodesta 1992 lähtien, televisiossa on näytetty saksalainen 18 minuutin mittainen elokuva illallinen yhdelle. Kyseinen elokuva on mainittu Guinnessin ennätysten kirjassa maailman eniten toistettuna elokuvana jo vuodesta 1988 asti. Sketsi kertoo Kreivitär Sophien järjestämistä illallisista, jotka hän järjestää 90-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Kreivittären kuvitteelliset ystävät saapuvat illalliselle ja hovimestari James joutuu nauttimaan juhlajuomat kaikkien vieraiden puolesta.

Yle ilmoitti vuonna 2023 jättävänsä ohjelman pois ohjelmistostaan, mutta asiasta tuohtuneiden kansalaisten palautteen vuoksi Yle joutui pyörtämään päätöksensä, ja näyttämään illallinen yhdelle ohjelman perinteiseen tapaan uudenvuodenpäivänä 2024.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Uudenvuodenpäivä 1.1. on niin sanottu palkallinen vapaapäivä. Uudenvuodenaatto sen sijaan ei ole vapaapäivä, sillä se ei ole arkipyhä tai yleisestikään pyhäpäivä.

Uudenvuodenpäivä on myös kirkollinen pyhäpäivä. Kirkollisena juhlapyhänä uudenvuodenpäivä on Jeesuksen ympärileikkauksen ja nimenannon päivä.

Uudenvuoden vastaanottoon Suomessa on monia suosittuja vaihtoehtoja. Monet viettävät uuttavuotta kotona tai mökeillä ystävien ja perheen kesken, mutta myös esimerkiksi ravintolat, kylpylät ja hiihtokeskukset järjestävät paljon ohjelmaa uudenvuoden aikana.